Kenia: Tempulli i parë Lokal Bahá’í në Afrikë hap dyert

MATUNDA, Kenia – Një prani e ndritshme në Matunda Soy, Kenia, Shtëpia e parë Adhuruese Bahá’ local lokale në kontinentin e Afrikës iu kushtua në një ceremoni hapjeje të dielën në mëngjes. Kori i “Bëj lutjen time, o Zoti im, një burim i ujërave të gjalla” i kënduar nga një kor lokal rezonoi thellë në njerëzit që ishin mbledhur në ceremoninë e përkushtimit dhe përfaqësoi mijëra njerëz aty pranë dhe në të gjithë Keninë duke festuar një hap të rëndësishëm në udhëtimin shpirtëror të njerëzve të tyre.
Shtëpia e Adhurimit-e përmendur në shkrimet Bahá’í si Mashriqu’l-Adhkár, që do të thotë “Vendi i Agimit të Lavdërimit të Perëndisë”-ka një realitet unik. Ai qëndron në zemër të komunitetit, është i hapur për të gjithë popujt dhe është një vend ku lutja dhe soditja frymëzojnë shërbimin ndaj shoqërisë.
 Një pamje ajrore e Shtëpisë së Adhurimit Bahá' local lokal në Matunda Soy, Kenia.
Një pamje ajrore e Shtëpisë së Adhurimit Bahá’ local lokal në Matunda Soy, Kenia.
Ceremonia e hapjes të së dielës përfshinte vërejtje nga Townshend Lihanda, një anëtar i Bordit Kontinental të Këshilltarëve në Afrikë, të cilin Shtëpia Universale e Drejtësisë e emëroi si përfaqësuesin e saj në këtë ngjarje. Zoti Lihanda lexoi një letër të Shtëpisë së Drejtësisë drejtuar tubimit, i cili tha: “… në një kohë kur bota është përfshirë në mes të pasigurisë, përpjekjet e miqve në të gjithë Matunda Soy dhe më gjerë kanë arritur kulmin në ngritjen e këtij feneri shprese, një shkak për gëzim dhe gëzim të madh. ” Shtëpia Universale e Drejtësisë deklaroi se përfundimi i projektit në vetëm tre vjet dhe në rrethana të vështira “është një dëshmi e vitalitetit, shkathtësisë dhe vendosmërisë së popullit Kenian”.
 Një pamje e natës e Shtëpisë së Adhurimit Bahá' local lokal në Matunda Soy, Kenia. Shtëpia e Adhurimit ka një realitet unik Ajo qëndron në zemër të komunitetit, është e hapur për të gjithë popujt dhe është një vend ku lutja dhe soditja frymëzojnë shërbimin ndaj shoqërisë.
Një pamje nate e Shtëpisë së Adhurimit Bahá’ local lokal në Matunda Soy, Kenia. Shtëpia e Adhurimit ka një realitet unik. Ai qëndron në zemër të komunitetit, është i hapur për të gjithë popujt dhe është një vend ku lutja dhe soditja frymëzojnë shërbimin ndaj shoqërisë.
Të tjerët të pranishëm përfshinin zyrtarë qeveritarë, krerë të fshatrave dhe të rretheve, personalitete vendore, përfaqësues të institucioneve lokale dhe kombëtare Bahá’í, arkitekti dhe përfaqësues të tjerë të ekipit të ndërtimit. Mourice Mukopi, shefi i grupit të fshatrave ku ndodhet tempulli, tha: “Gjëja më e rëndësishme në lidhje me tempullin Bahá’í është se ai mirëpret të gjithë nga fe të ndryshme të vijnë dhe të adhurojnë.”
 Ceremonia e përkushtimit përfshinte shfaqje nga kore vendas nga Matunda Soy.
Ceremonia e dedikimit përfshiu shfaqje nga kore lokale nga Matunda Soy.
Duke folur me Shërbimin Bah News’í World News, banorët e zonës u kanë bërë jehonë këtyre ndjenjave. “Njerëzit e Matunda Soy e shohin Shtëpinë e Adhurimit si një shenjë uniteti”, thotë Andrew Juma. Plaku Khaemba, një anëtar tjetër i bashkësisë lokale, thotë: “Dallimet që ekzistonin më parë kanë përfunduar, pasi njerëzit e të gjitha besimeve mblidhen së bashku në lutje në tempull.” Një plak fshati, Justus Wafula, thotë: «Shtëpia e Adhurimit është një hapësirë ​​ku forcat negative të shoqërisë nuk kanë vend. Kur shkojmë në tempull, ne e dimë se jemi në rrugën e duhur. Ne e dimë që jemi në shtëpi. ”
 Rreth njëqind pjesëmarrës morën pjesë në ceremoninë e përkushtimit, ndërsa mijëra njerëz aty pranë dhe përtej Kenisë festuan një hap të rëndësishëm në udhëtimin shpirtëror të njerëzit e tyre
Rreth njëqind pjesëmarrës morën pjesë në ceremoninë e përkushtimit, ndërsa mijëra njerëz aty pranë dhe përtej Kenisë festuan një hap të rëndësishëm në udhëtimin shpirtëror të njerëzve të tyre.
Ndjenja e shtëpisë e krijuar nga pamja e tempullit të kujton kasollet tradicionale të rajonit, shpjegon Neda Samimi, arkitektja e Shtëpisë së Adhurimit. “Një vend adhurimi është një vend ku i përket shpirtit tuaj, ku duhet të ndiheni rehat, pavarësisht nga feja juaj dhe të jeni në gjendje të lidheni dhe të komunikoni me Krijuesin tuaj.” Zonja Samimi përshkruan sesi procesi i ngritjes së tempullit ishte unifikues. “Çdo ai që është përfshirë në projekt ka qenë shumë i vetëdijshëm se kjo strukturë i është kushtuar promovimit të njëshmërisë dhe lavdërimit të Zotit. E gjithë puna jonë është kryer përmes konsultimit dhe takimet tona do të fillonin me lutje nga besime të ndryshme. ”
 Një simbol i shenjtë Bahá' known i njohur si Emri më i Madh është vendosur në kulmin e kupolës. Emri më i Madh është një përfaqësimi kaligrafik i thirrjes
Ndërtimi përfundoi këtë muaj me dy ngjarje të rëndësishme. Një simbol i shenjtë Bahá’ i njohur si Emri më i Madh u ngrit në kulmin e kupolës. Pastaj, të Shtunën, një kuti e vogël zbukuruese që përmbante pluhur nga një nga Faltoret e Shenjta në Qendrën Botërore Bahá’í u vendos brenda strukturës së Shtëpisë së Adhurimit, duke simbolizuar lidhjen e thellë midis tempullit dhe qendrës shpirtërore të Bahá’ -it Besimi. John Madahani, një anëtar i Asamblesë Shpirtërore Bahí’í të Matundës, shpjegon sesi jeta e komunitetit Bahá’í në rajon ka evoluar që nga fillimet e saj në vitet 1970. “Në të kaluarën, vetëm disa Bahá’í mblidheshin në shtëpitë e tyre për lutje. Tani më shumë se 300 familje mbajnë rregullisht tubime devocionale, duke u lutur me fqinjët e tyre, duke i mirëpritur të gjitha pa pyetur se nga cila fe është dikush.
 Fotografia e bërë para krizës aktuale shëndetësore. Banorët e Matunda Soy u mblodhën në ceremoninë e hyrjes në themel të projektit të ndërtimit të tempullit në Mars 2019.
Fotografia e bërë para krizës aktuale shëndetësore. Banorët e Matunda Soy u mblodhën në ceremoninë e hyrjes në themel të projektit të ndërtimit të tempullit në Mars 2019.
</figura >>
“Dhe kur filluam praktikën e mbledhjes në territorin e tempullit herët në mëngjes para fillimit të ndërtimit, ne pamë se sa e fuqishme ishte për të gjithë anëtarët e komunitetit të kishin një moment të tillë së bashku para se të fillonin detyrat e tyre të përditshme. Përndryshe ne kurrë nuk do të shihnim së bashku punëtorë dhe fermerë, të rinj dhe prindër së bashku ”. Bernard Liosi, një anëtar tjetër i Asamblesë Lokale, thotë: “Shtëpia e Adhurimit na afron me Perëndinë si nëpërmjet adhurimit ashtu edhe shërbimit. Ne marrim energji nga mbledhja në tempull, energji që ne e kanalizojmë në ndërtimin e komuniteteve më të forta. ”
 Pjesëmarrësit e ceremonisë së hapjes që i afrohen Shtëpisë së Adhurimit në Matunda Soy, Kenia
Pjesëmarrësit e ceremonisë së hapjes që i afrohen Shtëpisë së Adhurimit në Matunda Soy, Kenia
Ardhja në tempull shënon një agim të ri në zemër të Paqësorit
Një rrugë drejt një Amerike të unifikuar
Ndryshimi në sistemet bujqësore të nevojshme për qëndrueshmëri, thotë BIC
“Qëndrueshmëria nëpër ciklet e luftës ”: Një komunitet elastik ushqen shpresën në C.A.R.
Kenia: Tempulli i parë Lokal Bahá’í në Afrikë hap dyert
Seritë e podkasteve në Irlandë ftojnë një bisedë bazë
Faltorja e ‘Abdu’l-Bahá-it: Kolonat e para të ndërtesës kryesore të ngritura
Ese të reja në Botën Bahá’í nxjerrin në pah veçantinë e mesazhit të ‘Abdu’l-Bahá-it në Perëndim; studimi i arritjeve bujqësore në Afrikë
Mes ciklonit shkatërrues, Asambleja e parë Kombëtare Shpirtërore u zgjodh në Timor-Leste
Asambleja e Parë Kombëtare Bahá’í e Kroacisë u krijua në zgjedhje historike
U botua vëllimi i ri i shkrimeve të ‘Abdu’l-Bahá-it
“100 vjet për nxitjen e unitetit ”: Bisedat mbi kohezionin shoqëror lëvizin në të gjithë Australinë ndërsa njëqindvjetori po mbyllet
Bahai.org: Uebfaqja ndërkombëtare sheh një ridizajnim të madh në vitin e 25 -të që nga fillimi
Iniciativa e të rinjve në Kamboxhi zvogëlon erozionin e tokës gjatë përmbytjeve
© 2021 cheerzo International Community
Scroll to Top