Bashkësia Bahá'í e Shqipërisë

Të rinjtë në Bejrut krijojnë një rrjet të rikuperimit të fatkeqësive

BEYRUT-Në ditët pas shpërthimit që tronditi Bejrutin në gusht, një grup të rinjsh të angazhuar në përpjekjet për ndërtimin e komunitetit Bahá’í u mblodhën shpejt për të bërë plane për të ndihmuar me ndihmën dhe shërimin. Ata krijuan një rrjet vullnetar të quajtur “Helping Hub” për të koordinuar veprimet e njerëzve përreth tyre, një nismë që ka evoluar në muajt pasues për t’iu përgjigjur nevojave të vazhdueshme. “Ne e dinim që duhej të ndihmonim në çdo mënyrë të mundshme,” thotë Karim Mouzahem, një nga të rinjtë që kryeson nismën.
Aktivitetet e vazhdueshme të të rinjve që synojnë fuqizimin shpirtëror dhe moral u kishin dhënë atyre përvojë me nxitjen e bashkëpunimit dhe ndjenjën e përpjekjes së përbashkët midis grupeve të vogla të njerëzve. Tani ata mund ta kanalizojnë këtë kapacitet për të ndërtuar një rrjet vullnetar. “Ne vendosëm të ndërmarrim një hap shumë të vogël, i cili ishte të hapnim një grup mesazhesh dhe të ftonim të gjithë miqtë dhe njerëzit tanë që takuam përmes përpjekjeve tona për krijimin e komunitetit për të gjetur të tjerët që kishin nevojë për ndihmë dhe për të identifikuar nismat që ishin tashmë duke u zhvilluar “Kur filluam, ne po mendonim,” Ne jemi vetëm 10 të rinj. Si mund të ndihmojmë? ’Por ne donim t’i shërbenim komunitetit tonë dhe vendit tonë dhe ndiheshim me shpresë pasi 10 pjesëmarrësit shpejt u rritën në 80 vullnetarë të moshave dhe prejardhjeve të ndryshme duke u bashkuar dhe ofruar ndihmë.”
 Të gjithë të përfshirë ndanë një frymë shërbimi, duke u dhënë atyre energjinë e nevojshme për të punuar në kushte të vështira.
Të gjithë të përfshirë ndanë një frymë shërbimi, duke u dhënë atyre energjinë e nevojshme për të punuar në kushte të vështira.
Të gjithë të përfshirë ndanë një frymë shërbimi, duke u dhënë atyre energjinë e nevojshme për të punuar në kushte të vështira. Për më shumë se një muaj, ata po shpërndanin 300 vakte në ditë, si dhe organizonin dhurime veshjesh, duke ndihmuar në pastrimin e pronave të dëmtuara, duke mbuluar dritaret e thyera dhe duke kryer detyra të tjera. Ata ishin të kujdesshëm për të përdorur pajisjet e duhura dhe për të marrë masa sigurie për të mbrojtur veten dhe të tjerët nga koronavirusi. Të rinjtë në qendër të nismës e dinin nga përvoja se energjia dhe ndjenja e urgjencës që ndjenin vullnetarët do të kanalizoheshin në mënyrë më efektive përmes veprimeve sistematike. Çdo mëngjes, para se të dilni për të ndihmuar në terren, detyrat do të shpërndaheshin midis vullnetarëve. Në mbrëmje, grupi do të reflektonte me të gjithë të përfshirë në lidhje me përvojën e asaj dite, do të bënte një vlerësim të nevojave dhe do të dilte me një listë të re të detyrave për ditën tjetër. Hoda Wallace, një anëtare e Asamblesë Shpirtërore Bahí’í të Libanit, thotë: “Ishte shumë inkurajuese të shihje se si ky grup i vogël i të rinjve u ngrit në veprim. Edhe pse të rinj, ata u kanë shërbyer komuniteteve të tyre për vite me radhë dhe kanë zhvilluar kapacitetet e tyre përmes një procesi arsimor, të bazuar në mësimet Bahá’í, që i ndihmon ata ta shohin veten si agjentë në adresimin e nevojave të shoqërisë. Ata kanë fituar aftësi organizative, të tilla si aftësia për të mbajtur statistikat bazë, për të planifikuar në bazë të burimeve dhe për të vepruar në një mënyrë mësimi që erdhi natyrshëm kur ata organizuan Qendrën Ndihmuese. ”
 Të rinjtë në qendër të nismës e dinin nga përvoja se energjia dhe ndjenja e urgjencës që ndjenin vullnetarët do të kanalizoheshin në mënyrë më efektive përmes veprimeve sistematike.
Të rinjtë në qendër të nismës e dinin nga përvoja se energjia dhe ndjenja e urgjencës që ndjenin vullnetarët do të kanalizoheshin në mënyrë më efektive përmes veprimeve sistematike.
Ata që punuan në thelbin e nismës gjetën mbështetje duke u lutur së bashku me komunitetin e tyre në tubimet në internet. Zonja Wallace thotë: “Lutja mbajti dhe mblodhi shumë njerëz së bashku gjatë atyre ditëve të tronditjes dhe trishtimit dhe solli shpresë. Ne po shohim rëndësinë e një shpirti devocional, i cili na ndihmon të forcojmë lidhjet shoqërore dhe të thellojmë rrënjët shpirtërore që na kanë bërë më elastikë përballë kësaj katastrofe. ” Shumë nga vullnetarët u prekën nga kriza, por gjetën shpresë në shërbim ndaj të tjerëve. Maha Wakim, një psikologe klinike, thotë: “Zyra ime u shkatërrua dhe ishte shkatërruese për mua. Në vend që të ulesha dhe të ndihesha i pafuqishëm, u bashkova me Qendrën Ndihmuese kur një mik më prezantoi me ta. Ishte hapi i parë i udhëtimit tim shërues. Më ndihmoi të ngrihem dhe të ndjehem sikur jam duke bërë diçka dhe duke ndihmuar të tjerët. Të shoh se si të gjithë u mblodhën bëri një ndryshim të madh për mua. ”
 Çdo mëngjes, para se të dilni për të ndihmuar në terren, detyrat do të shpërndaheshin midis vullnetarëve. Në mbrëmje, grupi do të reflektonte me të gjithë të përfshirë në lidhje me përvojën e asaj dite , të bëjë një vlerësim të nevojave dhe të dalë me një listë të re të detyrave për ditën tjetër.
Çdo mëngjes, para se të dilni për të ndihmuar në terren, detyrat do të shpërndaheshin mesvullnetarët. Në mbrëmje, grupi do të reflektonte me të gjithë të përfshirë në lidhje me përvojën e asaj dite, do të bënte një vlerësim të nevojave dhe do të dilte me një listë të re të detyrave për ditën tjetër.
Megjithëse Qendra Ndihmuese u shfaq në përgjigje të pasojave të menjëhershme të shpërthimit në Bejrut, javët e fundit ai i ka kushtuar vëmendje më të madhe zhvillimit afatgjatë dhe ka bashkëpunuar gjithnjë e më shumë me grupe dhe organizata të tjera për të adresuar sfidat e vazhdueshme. Të rinjtë kanë qenë në gjendje të mbledhin informacion nga toka, i cili regjistrohet me përpikëri dhe përdoret për të sjellë nevoja të ndryshme në vëmendjen e organizatave të tjera që janë në pozitë më të mirë për të ndihmuar. Lara Mansour, e cila ka punuar me Helping Hub që në ditët e para, thotë: “Një aspekt thelbësor i procesit arsimor Bahá’í është zhvillimi i kapacitetit për veprim afatgjatë përmes rritjes së shkallës së unitetit midis njerëzve. Kur ishim në terren pamë nevojën për organizim. Për shembull, një zonë e Bejrutit u përmbyt me oferta ushqimi, uji dhe ndihme të tjera, ndërsa zonat e tjera morën më pak vëmendje, ose aspak. Kështu që ne tani kemi filluar një nismë tjetër që ndihmon organizatat të koordinojnë përpjekjet mes tyre. “Kjo ka lejuar aktorë të ndryshëm shoqërorë të konsultohen dhe veprojnë në mënyrë të bashkuar. Tani ka takime online me 50 persona që flasin për qëllimet rreth të cilave ne të gjithë jemi të bashkuar. Duke zhvilluar një vizion kolektiv dhe një ndjenjë qëllimi na jep të gjithëve një kapacitet më të madh për të adresuar nevojat me mbështetjen e ndihmës së jashtme. ” Karim reflekton se çfarë ka nënkuptuar kjo përvojë për të rinjtë. “Të gjithë ne të rinjtë kemi kontrolluar realitetin për qëllimin tonë të vërtetë në jetë. Ato javë kur ishim në terren duke ndihmuar njerëzit nga mëngjesi në mbrëmje ishin shumë të vështira, por shumë të bukura sepse ishim bashkë dhe shërbimi ynë na solli shpresë. Ndërsa kthehemi në jetën tonë të përditshme, kuptojmë se nuk jemi të kënaqur me punën ditë për ditë pa një ndjenjë qëllimi. Ne duhet t’u shërbejmë komuniteteve tona, sepse nga këtu vjen lumturia e vërtetë. “
© 2021
Komuniteti Bahá’í në Shqipëri 
Scroll to Top