Çfarë Besojnë Bahá’í·të
Bahá’u’lláh·u dhe Besëlidhja e Tij

Báb·i – Zgalemi i Besimit Bahá’í

Faltorja e Báb·it

Gjatë netëve më të errëta të burgosjes së Tij, pa kontakt me ndjekësit e Tij të devotshëm, Báb·it nuk iu mundësua as një llambë nga rrëmbyesit e Tij. Sidoqoftë, sot, qindra e mijëra vizitorë në vit munden të shikojnë Faltoren e ndritshme që mbart eshtrat e Tij tokësore. I larë në dritë, ditë e natë, Faltorja e Báb·it është një pikë tërheqëse e veçantë në malin Karmel në Tokën e Shenjtë. Vendndodhja e ndërtesës dhe përzierja harmonike e stileve arkitekturore Lindore dhe Perëndimore e kanë bërë atë një pikë referimi të njohur dhe të dashur në bregdetin Mesdhe.

Në verën e vitit 1891, kur Bahá’u’lláh·u ndaloi pranë një rrethi me selvi në gjysmë të rrugës për në shpatin shterpë verior të malit Karmel, Ai i tregoi djalit të Tij, ‘Abdu’l-Bahá , vendi ku duhet ndërtuar një mauzole i përshtatshëm për të ruajtur eshtrat e Báb·it. ‘Abdu’l-Bahá·i filloi detyrën e vështirë të blerjes së tokës dhe ngritjes së një mauzoleumi modest, me gjashtë dhoma. “Çdo gur të asaj ndërtese, çdo gur të rrugës që të çon në të, i kam bërë me lot të pafund dhe me një kosto të madhe, dhe janë ngritur dhe vendosur në pozicion,” mendohet se tha ‘Abdu’l-Bahá·i. Ai parashikoi që një Faltore përfundimisht do të “ndërtohej në mënyrën më elegante dhe do të shfaqej me bukurinë dhe madhështinë më të madhe. Tarracat do të ndërtoheshin nga rrëza e malit në majë. Nëntë tarraca nga rrëza deri në Faltore dhe nëntë tarraca nga Faltorja në majë. Kopshte me lule shumëngjyrëshe do të vendosen në të gjitha këto tarraca. ”

Më 21 mars 1909, eshtrat e Báb·it – të fshehura për gjashtë dekada pas ekzekutimit të Tij dhe të transportuara fshehurazi nga Irani në Tokën e Shenjtë – më në fund u lanë të prehen. Nipi i ‘Abdu’l-Bahá·it, Shoghi Effendi shkroi, “Kur gjithçka përfundoi dhe mbetjet tokësore të Martir-Profetit të Shirazit, më në fund, u depozituan në mënyrë të sigurt për pushimin e tyre të përjetshëm në gjirin e malit të shenjtë të Zotit, ‘Abdu’l- Bahá·i, i cili e kishte lënë mënjanë çallmën e Tij, hoqi këpucët e Tij dhe e hoqi mantelin e Tij, u përkul poshtë mbi sarkofagun ende të hapur, flokët e Tij prej argjendi që valëvisnin rreth kokës dhe fytyra e Tij ishte e shpërfytyruar dhe shkëlqyese, mbështeti ballin në kufirin e arkivolit prej druri , dhe, duke qarë me dënesë, qau me një plogështi të tillë sa të gjithë ata që ishin të pranishëm qanin me Të. Atë natë Ai nuk mund të flinte, aq i mërzitur dhe emocional ishte.”

Menjëherë pas vdekjes së ‘Abdu’l-Bahá·it, Shoghi Effendi mbikëqyri personalisht shtimin e tre dhomave në ndërtesën origjinale, duke e kthyer atë në një shesh simetrik me nëntë dhoma. Në fillim të viteve 1940, arkitekti i shquar kanadez, William Sutherland Maxwell, krijoi një superstrukturë për Faltoren. Pavarësisht ndikimit të Luftës së Dytë Botërore dhe trazirave që përfshinë rajonin, ndërtimi përfundoi në tetor 1953, duke frymëzuar Shoghi Effendiun që ta përshkruajë Faltoren si “Mbretëresha e Karmelit me fron në Malin e Zotit, e kurorëzuar me ar të zjarrtë, e veshur me të bardhë vezulluese, të rrethuar me ngjyrë të gjelbër smeraldi, duke magjepsur çdo sy nga ajri, deti, fusha dhe kodra. ”

Faltorja e Báb·it me tarracat e kopshtit të tij spektakolar.

Vendimi i marrë nga Shtëpia Universale e Drejtësisë në 1987 për të përfunduar tarracat siç ishte parashikuar nga ‘Abdu’l-Bahá·i i ngazëlloi Bahá’í·të e botës. Donacionet financiare erdhën nga çdo pjesë e planetit. Çdo shumë – sado e vogël apo e madhe – u ofrua vullnetarisht nga anëtarët e komunitetit Bahá’í në një frymë përkushtimi  dhe bujarie, me dëshirën për të dhënë një kontribut në zbukurimin e këtij vendi të dashur, të shenjtë. Në 1990, nisi ndërtimi i 19 tarracave, të cilat u përuruan 11 vjet më vonë.

Që kur u hapën këto tarraca, më shumë se dhjetë milionë njerëz i kanë vizituar ato dhe kopshtet përreth. Në vitin 2008, Faltorja e Báb·it – së bashku me Faltoren e Bahá’u’lláh·ut pranë ‘Akká -u shtuan në listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në njohje të “vlerës së jashtëzakonshme universale” të trashëgimisë së përbashkët të njerëzimit.

“Bukuria dhe madhështia e Kopshteve dhe Tarracave,” shkroi Shtëpia Universale e Drejtësisë, “janë simbolike të transformimit i cili është i destinuar të ndodhë si brenda zemrave të njerëzve të botës ashtu edhe në mjedisin fizik të planetit.”

Për këtë vizion të transformimit Báb·i dhe dhjetëra mijëra ndjekësit e Tij dhanë jetën.

© 2021Komuniteti Kombëtar Shqiptar Bahá’í
Scroll to Top